Haal het beste uit outplacement met deze 10 tips

Ontslagen worden heeft een grote impact op je leven. Bij outplacement word je begeleid door een externe advisor of jobcoach om snel een nieuwe job te vinden. Met deze 10 tips haal je gegarandeerd het beste uit jouw outplacementtraject.

Outplacement
22.09.2020
Hudson Outplacement & Loopbaanbegeleiding

Tip 1 - Timing is everything

Een outplacementtraject kan je best kort na je ontslag al opstarten. Een ontslag is een emotioneel gegeven. Je neemt afscheid, gaat door een verwerkingsproces, en je hebt tijd nodig vooraleer je een volgende carrièrestap zet. Gun jezelf tijd en ruimte en laat je in dit moeilijke proces ook bijstaan door een outplacementcoach. In een eerste fase kan je samen met je coach achter de schermen al heel wat voorbereidend werk verrichten om jouw volgende carrièrestap te kunnen bepalen: reflecteren over jouw kwaliteiten en talenten, formuleren welke lessons learned je meeneemt naar een volgend uitdaging, … Zo kan je later in je outplacementtraject de arbeidsmarkt zelfzeker en voorbereid benaderen. 

Tip 2 - Kies de juiste coach

Ga voor een senior outplacementcoach die business- én coachingervaring combineert met een sterk inzicht in de arbeidsmarkt en -trends. Een coach vinden waarmee je een persoonlijke klik ervaart en die kan fungeren als klankbord, adviseur, mentor en hefboom is uiterst belangrijk. Jezelf durven openstellen tijdens je outplacementtraject is cruciaal om zelfinzicht en uitdaging in return te krijgen. Kies iemand die jou hierin kan prikkelen. 

Tip 3 - Zorg voor een sterk exit statement

Aan de basis van een ontslag kunnen verschillende (structurele, economische, persoonlijke,..) redenen liggen. Zowel tijdens netwerkmomenten als tijdens sollicitatiegesprekken is het van belang om kort en bondig het einde van je tewerkstelling te kunnen toelichten, zonder een emotionele lading en idealiter met een link naar je professionele toekomst. Neem samen met je outplacementcoach voldoende tijd om dit te leren verwoorden. 

Tip 4 - Ken jezelf en je eigen potentieel

Een outplacementtraject is hét moment om stil te staan bij jezelf. In functie van een scherpe analyse van je talenten, competenties, potentieel, waarden en drijfveren, leer je ruimer naar toekomstige mogelijkheden te kijken. Je coach zal je helpen om grondig inzicht te krijgen in je blinde vlekken en energievreters, en waardevolle lessons learned uit voorgaande ervaringen mee te nemen. Op die manier kies je ongetwijfeld voor een job en omgeving die je op het lijf geschreven zijn, en ga je voor een volgende duurzame tewerkstelling. 

Tip 5 - Formuleer een helder en realistisch carrièredoel

Ga je voor een gelijkaardige job en/of blijf je aan de slag in dezelfde sector? Overweeg je eventueel de stap naar een zelfstandige activiteit? Maak de oefening samen met je outplacementcoach die jou hierin kritisch zal bevragen en uitdagen waar nodig. Voor wie overweegt van job en/of sector te veranderen is het bijkomend ook van belang goed in kaart te brengen welke opbouwde competenties overdraagbaar kunnen zijn naar andere rollen of sectoren.

Tip 6 - Ken je marktwaarde

Je eigen marktwaarde kennen is cruciaal om je correct te kunnen positioneren op de arbeidsmarkt én stevig in je schoenen te staan tijdens loononderhandelingen. Tijdens je outplacementtraject leer je hiervoor kennis uit instrumenten zoals de Hudson salarisbenchmarks in te zetten.

Tip 7 - Leer netwerken

Organiseer introductiegesprekken bij selectiekantoren en headhunters, en blijf via job alerts op de hoogte van het vacatureaanbod. Weet echter dat er ook een grote hidden jobmarket bestaat die pas zichtbaar wordt nadat je je eigen netwerk aanspreekt. Ook het netwerk van je coach kan jou hierbij vooruit helpen. Outplacementexperten helpen je hierin door samen na te denken over je eigen personal branding en in dialoog te gaan met je eerste- of tweedelijnsnetwerk.

Tip 8 - Verzorg je Personal Branding

Maak werk van een sterke “Elevator Pitch”. Een Elevator Pitch bestaat erin je op een bondige, maar krachtige manier voor te stellen en te duiden welke toegevoegde waarde je kunt bieden. Met een goede Elevator Pitch sta je sterk tijdens gelijk welk selectiegesprek of netwerkmoment. Zorg ook voor een aantrekkelijk CV en LinkedIn-profiel en waak hierbij over de consistentie.

Tip 9 - Wees selectief

Hou in je besluitvorming jouw cruciale criteria voor ogen en spring niet op de eerste de beste opportuniteit. Ga voor jobelementen die maken dat jij je talenten ten volle kan inzetten en ontwikkelen, en dat je kan floreren in een context die echt bij je past. Je outplacementcoach kan ook hierbij een klankbord zijn. Blijf trouw aan die parameters die voor jou essentieel zijn, zodat je volgende tewerkstelling ook een duurzame kan zijn.

Tip 10 - Laat je begeleiden bij de opstart van je nieuwe job

Ook tijdens de opstart in je nieuwe job en werkomgeving kan je beroep doen om je outplacementcoach en gebruik maken van een introductiebegeleiding. Samen met je coach kan je je nieuwe uitdagingen bespreken, problemen aanpakken en delicate onderwerpen bespreekbaar maken in een vertrouwenssetting. 

Meer weten over outplacement of careercoaching? Laten we afspreken. 95% van onze coachees vindt in minder dan 1 jaar een nieuwe job. Onze coaches staan voor je klaar om het beste te halen uit jouw outplacementtraject.

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs