De kracht van HR als motor van winst

De kracht van HR als motor van winst

In het bedrijfsleven wordt human resources (hr) vaak gezien als een kostenpost. Een onvermijdelijke uitgave in plaats van een inkomstenbron. Maar die opvatting gaat voorbij aan de complexe rol die hr speelt in het succes van een bedrijf en de weerbaarheid van een organisatie op een competitieve markt. Het is dus hoog tijd om hr vanuit een andere invalshoek te bekijken: niet als een geldverslindende factor, maar als een krachtige motor van winst. In deze blogpost verkennen we de vele facetten van hr en hoe deze afdeling waarde creëert voor bedrijven.

General
23.04.2024
Christel Dhoey

HR als bewaker van talent en welzijn

In de kern is hr de afdeling die waakt over het talent in de organisatie. Van werving en selectie tot prestatiemanagement en de ontwikkeling van werknemers: hr-professionals helpen een bekwaam personeelsbestand uit te bouwen dat klaar is om te presteren. En dat is een belangrijke taak. De focus ligt daarbij op voldoende vaardig talent om de huidige én de toekomstige doelen van de organisatie te bereiken. Door haar initiatieven strategisch op de bedrijfsdoelstellingen af te stemmen, zorgt de hr-afdeling ervoor dat het juiste talent op de juiste plek terechtkomt. Dat komt de efficiëntie en productiviteit ten goede, en zo uiteindelijk ook de winstgevendheid.

Bovendien is hr de bewaker van de bedrijfscultuur en de werknemersbetrokkenheid, een cruciale factor voor organisaties die steeds beter willen presteren. Door een positieve werkomgeving te creëren, hebben hr-initiatieven een rechtstreeks effect op hoe goed werknemers zich voelen, hoe tevreden ze zijn en hoe sterk ze zich betrokken voelen bij de doelstellingen van de organisatie. Studies tonen steeds weer aan dat er een verband is tussen werknemersbetrokkenheid en de winstgevendheid van een onderneming. Logisch, want gemotiveerde werknemers zijn sneller geneigd om hun beste beentje voor te zetten en voor de best mogelijke resultaten te gaan.

Hr leidt organisatorische veranderingen in goede banen

Vandaag de dag volgen technologische ontwikkelingen elkaar snel op en verandert de dynamiek op de markt. In die context speelt de hr-afdeling een cruciale rol als begeleider van organisatorische veranderingen. Of het nu gaat om nieuwe technologieën in gebruik nemen, teams anders indelen of de organisatie aanpassen aan verschuivingen op de markt, met haar expertise op het gebied van change management laat de hr-afdeling overgangen naadloos verlopen. Zo worden de bedrijfsactiviteiten zo min mogelijk verstoord. Door het menselijke element van verandering proactief te benaderen, beperkt de hr-afdeling de risico’s en maximaliseert ze de mogelijkheden voor groei en innovatie.

Hr als schild tegen juridische risico’s en reputatieschade

Ook op het vlak van risicobeperking en compliance is de waarde van hr niet te onderschatten. Dat facet wordt namelijk vaak over het hoofd gezien. Door bijvoorbeeld te garanderen dat de arbeidswetgeving en andere regels worden nageleefd of robuuste diversiteits- en inclusiviteitsinitiatieven op te zetten, behoedt hr de organisatie voor mogelijke juridische risico’s en reputatieschade. Doordat ze inzet op een inclusieve werkplek waar iedereen de regels volgt, beschermt de hr-afdeling bovendien niet alleen de activa van de organisatie. Zo helpt ze ook de bedrijfsreputatie te verbeteren, waardoor toptalent makkelijker aan boord te halen is en de onderneming de concurrentie vlotter het nakijken geeft.

Hr biedt hulp bij strategische beslissingen

Het nut van hr reikt verder dan de grenzen van het traditionele kantoor, en dat heeft gevolgen voor bredere strategische initiatieven. Door slim gebruik te maken van data-analyse en inzichten biedt hr informatie van onschatbare waarde voor strategische beslissingen, door bijvoorbeeld opkomende talenttrends te spotten of toekomstige personeelsbehoeften te voorspellen. Op die manier stelt hr organisaties in staat om voorop te blijven lopen en nieuwe kansen op de markt te grijpen.

Hr als strategische businesspartner

Hr-medewerkers moeten bedrijfsgericht zijn en tegelijkertijd mensgericht denken. De perceptie van hr moet veranderen, van een kostenpost naar een strategische motor van winst. Hr is de sleutel tot zakelijk succes en moet uitdrukkelijker zakelijke taal spreken. Beargumenteren hoe bepaalde initiatieven de bedrijfsprestaties kunnen opkrikken, businesscases opbouwen om de noodzaak van projecten aan te tonen, de ROI bespreken, uitleggen waarom het bedrijf risico loopt als het niet investeert in een bepaald gebied ... Hr moet optreden als een strategische businesspartner. Door de veelzijdigheid van hr te erkennen – van talent beheren en de bedrijfscultuur opbouwen tot veranderingen in goede banen leiden en risico’s inperken – kunnen organisaties het volledige potentieel van hun menselijke kapitaal ontsluiten.

Natuurlijk blijven ook alle transactionele hr-activiteiten onmisbaar.  De salaris- en personeelsadministratie moeten correct blijven verlopen en de dienstverlening aan het personeel moet op peil blijven. Bedrijven die hr in de armen sluiten als een strategische partner die hun winstgevendheid verhoogt, verbeteren niet alleen hun operationele efficiëntie, maar promoten ook een cultuur van innovatie en veerkracht. Zo stuwen ze hun organisatie naar duurzame groei en succes in een steeds veranderend landschap.

Laat de stem van hr horen

Werken in hr wordt elke dag interessanter.  Het is tijd voor de hr-afdeling om haar waarde voor het bedrijf actiever in de kijker te zetten, om met meer vertrouwen over geld te praten en om de ROI van hr-initiatieven aan te tonen.  Hr vraagt aanzienlijke investeringen voor een organisatie, dat valt niet te ontkennen. Maar de bijdrage van hr aan de resultaten van de onderneming is al even onbetwistbaar.

Over de auteur

Christel Dhoey

Senior Manager Recruitment & Selection | Executive Solutions - Hudson

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs