Out-of-the-box rekruteren: hoe pak je het aan?

Omdat ze uitgekeken was op haar job, zocht Dorien een nieuwe uitdaging. Die vond ze bij Hudson, als consultant. Een sprong in het duister, want ze had noch het juiste diploma, noch de ervaring. Toch werd ze aangenomen, op basis van haar competenties, motivatie en potentieel. Het bewijs dat out-of-the-box rekruteren werkt, als je het goed aanpakt.

General
07.10.2022
Dorien Moonens

Buiten de comfortzone

“Ik heb zeven jaar Nederlands gegeven aan anderstaligen die een beroepsopleiding volgen bij de VDAB”, begint Dorien Moonens haar verhaal. “Een supertoffe job, maar ik voelde dat ik meer in mij had en een meer dynamische, uitdagende omgeving nodig had.” Dorien startte met loopbaanbegeleiding om uit te zoeken welke sector en functie haar het beste zouden liggen. “Die coaching was zeker nuttig om een idee te krijgen van mijn competenties en ambities. Zo wist ik al gauw dat ik met mensen wilde blijven werken, maar dan in een andere setting… buiten mijn comfortzone. Vrienden wezen me in de richting van Hudson. Of consultant niks voor mij was? Zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Peilen naar het potentieel

Het eerste verkennend gesprek bij Hudson verliep heel open. “Er werd gekeken naar hoe ik mijn toekomst zag en wat Hudson voor mij zou kunnen betekenen. Een fijn en leerrijk gesprek”, zegt Dorien die er een positief gevoel aan overhield. “Blijkbaar had ik het Hudson DNA, want het klikte en ik werd al gauw uitgenodigd voor een tweede, diepgaander gesprek, specifiek voor de functie van HR-consultant in Brussel.” Nadat ze ook daar een goede indruk had gemaakt, kwam Dorien in een assessmenttraject terecht. “Ik had nu eenmaal geen HR-achtergrond. Persoonlijkheids- en redeneertesten, gevolgd door een business case en een rollenspel, geven Hudson in zo’n geval inzicht in het potentieel van de kandidaat.”

Steun van collega’s en leren on the job

Kort na de eerste kennismaking, werd Dorien aangenomen als consultant. “Alles was nieuw voor mij. De interviews met kandidaten, het contact met klanten… Behoorlijk pittig en overweldigend! Gelukkig word je hier als nieuwkomer goed begeleid. Je teamlead toont je hoe het er bij Hudson praktisch aan toegaat en je kan altijd terecht bij ervaren collega’s, iedereen helpt je verder. Ik kreeg zelfs een buddy. Maar uiteindelijk is het vooral een kwestie van leren on the job. Zo ben ik op korte tijd enorm geëvolueerd. Professioneel ben ik totaal iemand anders geworden en dat was toch wat ik wou: meer initiatief nemen, meer ownership, veel autonomie, een team en organisatie met een geweldige drive en dynamiek… Ook al was het zwaar in het begin, en screende ik cv’s in mijn slaap, dit is voor mij de juiste match”, zegt Dorien. “Ik heb bovendien het gevoel dat ik hier veel kan verwezenlijken en me verder kan ontplooien.”

De schaarste op de arbeidsmarkt dwingt ons en werkgevers om out-of-the-box te denken en kandidaten niet enkel te beoordelen op hun ervaring of diploma. Dat vereist een andere aanpak, maar levert ook sterkere en duurzamere relaties op met zowel de klant als met de kandidaat. Na een aanwerving blijven we contact houden en staan we hen bij met advies en tools om het potentieel van kandidaten maximaal te benutten.
Dorien Moonens
Consultant Recruitment & Selection

Rekruteren met een open blik: een must

Met haar carrièreswitch bewijst Dorien dat met een open blik rekruteren (en solliciteren) resultaat oplevert. “De tijd dat je voor elke vacature moeiteloos 20 geschikte kandidaten vond, is trouwens
voorbij”, zegt ze als een volleerde consultant. We moeten dus out-of-the box denken én rekruteren. Of bedrijven hiervoor openstaan? Willen ze wel profielen voorgesteld krijgen die niet exact aan hun vraag beantwoorden? “Het is aan ons om hen daarin te coachen en te overtuigen”, zegt ze. “Het vraagt van alle partijen een andere ingesteldheid, maar er is vaak – meestal – geen alternatief en ik ben het levende bewijs dat buiten je comfortzone durven treden, werkt”, lacht Dorien.


Benieuwd naar de out-of-the-box aanpak van Hudson? Contacteer ons voor een afspraak.

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs