Waarom leiderschaps- ontwikkeling cruciaal is voor HR

Waarom leiderschapsontwikkeling cruciaal is voor HR

De HR Barometer* van dit jaar maakt één ding duidelijk: leiderschapsontwikkeling is een van de grootste prioriteiten in de hr-wereld. Maar liefst 77 % van de deelnemende organisaties gelooft dat het van levensbelang is om leiders op elk niveau van het bedrijf de nodige ontwikkeling te bieden. Waar komt deze verschuiving in de hr-prioriteiten vandaan? Dat nemen we in deze blogpost onder de loep.

Talent Management
11.04.2024
Hudson

* De HR Barometer is een jaarlijks initiatief van Vlerick Business School en Hudson om de trends en uitdagingen op het vlak van HRM bij Belgische organisaties in kaart te brengen.

Het belang van leiderschapsontwikkeling

In het dynamische bedrijfslandschap van vandaag, waar de concurrentie snijdend is en verandering een constante, is efficiënt leiderschap belangrijker dan ooit. Nu bedrijven onbekende uitdagingen moeten aangaan, is de focus verschoven naar initiatieven rond leiderschapsontwikkeling. Toch zijn er nog steeds veel ondernemingen die professionele ontwikkeling beschouwen als een soort transactionele kennisoverdracht waarbij de focus vooral ligt op vaardigheden zoals resourcebeheer, delegeren en time management.

Helaas leidt transactionele training onvermijdelijk tot transactioneel leiderschap. Deze leiders zijn kwetsbaarder omdat ze door hun gebrek aan aanpassingsvermogen al snel gaan wankelen in situaties waar innovatie en empathie belangrijk zijn. Een gebrek aan leiderschapsontwikkeling zorgt er bovendien voor dat er meer volgers dan leiders zijn. En volgers spelen weliswaar een cruciale rol, maar zonder sterke leiders slagen bedrijven er niet in om nieuwe strategieën te bedenken en praktisch uit te werken. Gebrekkig leiderschap leidt tot gebrekkige prestaties, een gebrek aan samenwerking en een hoog personeelsverloop.

Redenen om van leiderschapsontwikkeling een prioriteit te maken

Waarom zetten steeds meer bedrijven leiderschapsontwikkeling hoog op hun prioriteitenlijst? Daar zijn vier redenen voor:

 

1. Talent kansen geven

Talent is schaars op de huidige arbeidsmarkt, dus beseffen ondernemingen meer dan ooit hoe belangrijk het is om de potentiële leiders in hun eigen personeelsbestand de nodige kansen te geven om door te groeien. Met leiderschapsontwikkelingsprogramma's identificeren bedrijven werknemers met potentieel en stomen ze een sterke groep leiders klaar die de onderneming richting succes kunnen sturen. Door in de groei en ontwikkeling van hun personeel te investeren, verlagen bedrijven het personeelsverloop en kunnen ze erop vertrouwen dat er talenten klaarstaan om vrijkomende leiderschapsfuncties op zich te nemen.

2. Inspelen op snelle veranderingen

De bedrijfsomgeving evolueert sneller dan ooit door de technologische vooruitgang, globalisatie en veranderende markttrends. In zo'n snel veranderend landschap moeten leiders flexibel genoeg zijn om onzekerheid te trotseren en innovatie te promoten. Tijdens leiderschapsontwikkelingsprogramma's krijgen leiders de nodige vaardigheden mee om zich aan te passen bij veranderingen, strategisch te denken en hun teams efficiënt te leiden, zelfs in onzekere tijden. Zo worden zij de ruggengraat van het bedrijf en zorgen ze ervoor dat de concurrentiekracht op lange termijn verzekerd blijft.

3. Voldoen aan de eisen van het talent van morgen

Nu millennials en Gen Z de arbeidsmarkt steeds meer domineren, hebben hun verwachtingen en voorkeuren op het gebied van managementstijl en bedrijfscultuur een steeds grotere impact op de werkomgeving. Deze jongere generaties gaan voor doelgericht leiderschap, transparantie en groei- en ontwikkelingskansen. Hr-afdelingen moeten hun ontwikkelingsstrategieën afstemmen op wat hun toekomstig personeel wilt, want alleen zo kunnen ze ervoor zorgen dat hun bedrijf een streepje voor heeft in de 'war on talent'.

4. Bedrijfsprestaties en -groei verzekeren

De prestaties en groei van bedrijven staan of vallen vaak met de efficiëntie van hun leiderschap. Leiders zetten de toon en bepalen de richting en visie voor hun teams. Ze hebben invloed op de productiviteit, innovatie en resultaten van het bedrijf. Leiderschapsontwikkelingsprogramma's die focussen op de bevordering van strategisch denkvermogen, besluitvormingscapaciteit en emotionele intelligentie hebben een directe impact op de prestaties van de hele onderneming en zorgen voor groei op lange termijn.

Hoe pak ik leiderschapsontwikkeling aan?

Kort samengevat: de prioriteit die leiderschapsontwikkeling in het hr-landschap krijgt, is een weerspiegeling van de veranderende behoeften en uitdagingen in de bedrijfsomgeving van vandaag. Door te investeren in de ontwikkeling van sterke, bekwame leiders kunnen organisaties gemotiveerde teams opbouwen, maken ze ruimte voor innovatie en geven ze zichzelf een concurrentievoordeel op de markt. En omdat bedrijven altijd wel met nieuwe onzekerheden en veranderingen zullen moeten afrekenen, blijft effectief leiderschap ook in de toekomst de sleutel tot succes.

Maar leiders ontwikkelen vergt tijd en moeite. Om het ideale leiderschap voor uw organisatie op te bouwen, hebt u een langetermijnvisie en transformerende ontwikkelingsprogramma's nodig. Wilt u graag meer weten? Dan bent u welkom op een van onze Hudson Connect-sessies. U kunt ook contact met ons opnemen om te bespreken hoe Hudson samen met u een efficiënt leiderschapsontwikkelingsplan kan opstellen.   

Vragen over leiderschapsontwikkeling?

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs